Scuze și pretexte

Distribuie!

de Carmen Ghicică

Nu este așa că, la un moment dat, cu toții am fost acuzați că oferim scuze și pretexte pentru a nu ne asuma anumite responsabilități sau, pur și simplu, cum s-ar spune, pentru a scăpa de gura cuiva sau de cineva?! Eu am pățit-o de două ori săptămâna aceasta, motiv pentru care am ales să scriu câteva rânduri, pentru că știu că e o situație prin care toți trecem, într-o mai mică sau mai mare măsură.

Și da, de foarte multe ori, căutăm scuze și pretexte, denaturăm adevărul și fugim puțin, pentru că e uman sau pentru că e mai ușor. Dar nu o facem întotdeauna conștient. După cum spuneam, e uman să acționezi așa, din reflex sau din obișnuință. Alteori, e mai ușor să spui „nu pot pentru că…“, în loc de „nu vreau pentru că nu vreau/nu vreau pentru că nu știu de ce nu vreau/nu vreau să știu de ce nu vreau…“.

„Se spune că nu există orb mai mare decât cel care nu vrea să vadă sau să accepte adevărul.“ Am auzit replica asta într-un film, acum vreo 8 ani, cred. Și am crescut cu ea în minte. Dar înainte o înțelegeam altfel, avea o singură direcție. Părea să spună că dai dovadă de lașitate dacă nu accepți lucrurile așa cum sunt ele și că te complaci în minciună. Acum, însă, sunt puțin sceptică în ceea ce privește această „traducere“, poate pentru că nu mai cred într-o singură direcție.

Există și situații în care ești acuzat pe nedrept. Și, cred eu, că se întâmplă asta pentru că nu îi oferi celui care îți cere sau celui care are așteptări de la tine, nu îi oferi ceea ce dorește. Și pentru el e mai ușor să arunce vorbe. Și le face exact din aceleași motive pe care le-am menționat mai sus, umanitate sau lejeritate. Se pare că totul se rotește în jurul unui cerc și, indiferent de ce parte ești, ajungi cumva să atingi orice punct al cercului.

Așadar, oameni ai scuzelor și pretextelor, practicanți sau cei care arătați cu degetul, deși nu pare, sunteți (sau suntem) de aceeași parte, numai că nu vrem să vedem. Ei bine, lucrul acesta mă face să mă întorc la replica mea din film și mă determină să mă întreb dacă nu cumva am orbit cu toții?! Dar nu aștept răspuns, ar fi prea complicat, pentru că sunt mai multe direcții.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva