Luaţi-vă mâinile de pe gustarea elevilor!

Distribuie!

de Ioan Ciprian Radu

Nu cred să mai existe vreo îndoială că, economic vorbind, ţara se găseşte într-o vulgară stare de bolnăviciune în acest moment. Avem o rată a şomajului mai mare decât cea a majorităţii statelor industrializate, noţiunea de „capital disponibil” pare desprinsă din scrierile lui Asimov, iar zâmbetele par să ne fi dispărut de pe feţe. Cu toate acestea, suntem cu toţii graşi.

Iar Guvernul luptă din toate puterile ca această stare de nelinişte să dureze. O dată la câteva zile aflăm că un oarecare ministru a descoperit soluţia crizei economice prin restrângerea de fonduri pentru un domeniu anume. Toate bune şi frumoase, însă aceste domenii au tendinţa de a fi exact cele indispensabile românului.

Aşa că, natural, majoritatea acestor acţiuni din partea miniştrilor au ca reacţiune proteste din partea oamenilor de rând.

Acestea fiind spuse, trebuie să ne aşteptăm la o altă serie de proteste venite, de această dată, din partea părinţilor copiilor din învăţământul primar. Undeva pe la sfârşitul săptămânii trecute, ţara a aflat că Guvernul a decis sistarea programului „Cornul şi laptele”. Se pare că bugetul de stat nu-şi mai permite achitarea costurilor pentru gustarea miilor de elevi ai ciclului primar şi pre-şcolari care beneficiază de acest program.

Sistarea programului ar însemna economisirea a 120 milioane de euro. Ceea ce, vorbind din perspectiva cuiva trecut prin viaţa de elev, s-ar traduce printr-o majorare a salariilor profesorilor cu 5%. Dar am dubii în ceea ce priveşte alocarea acestor bani în scopuri de acest gen.

Suma este, într-adevăr, mare. Şi ar putea fi folosită în alte domenii. Însă nu trebuie neglijat motivul alocării ei în primă instanţă – oferirea unei gustări pentru toţi elevii din ţară.

Fireşte că se va găsi cineva care să susţină că, mai ales în mediul urban, cornurile nu sunt mâncate, ci folosite pe post de bâte. Iar cutiile de lapte – proiectile asemenea bilelor cu vopsea.

Dar lucrurile stau altfel în mediul rural. Studii recente demonstrează faptul că, pentru mulţi elevi cu o situaţie materială precară – ghiciţi din vina cui – cornul şi laptele reprezintă o gustare zilnică asigurată. Gustare care, în urma sistării programului ar fi înlocuită de plăcinte cu aer.

Mai mult decât atât – şi acum vorbind dintr-o perspectivă strict economică – laptele folosit în acest program este de provenienţă românească. Închiderea programului ar însemna pierderi uriaşe pentru agricultura ţării, căci, fireşte, cererea de lapte ar scădea drastic. În plus, 25% din banii alocaţi programului vin de la Uniunea Europeană. Bani care, pur şi simplu, vor înceta să mai existe.

Nu este prima dată când miniştrii se ţin de şotii cu fondurile bugetului de stat. Aşa s-a întâmplat şi în cazul medicamentelor compensate. Şi în cel al diminuării salariilor cadrelor didactice. Şi, mai nou, în cel al asigurărilor de sănătate. Pe scurt, tot ce ţine de sănătatea şi educarea copiilor şi tinerilor.

Ceea ce ne duce la o concluzie oarecum sumbră. Din câte se pare, Guvernul nu mai vrea ca românii să se îmbolnăvească vreodată, copiii să stea la şcoală 24 de ore pe zi, unde materiile să fie predate de profesori prost plătiţi. Adulţii să-şi petreacă 40 de ani într-un birou. Şi toată lumea să moară înainte de 65 de ani, pentru că bugetul de pensii nu se simte nici el foarte bine.

Domnilor miniştri, dacă citiţi aceste rânduri – şi probabil că nu – vă dau câteva date neplăcute. Oamenii se îmbolnăvesc. Copiii au nevoie de un învăţământ bine pus la punct. Românii nu vor accepta niciodată să păstreze 30% din salariu, în timp ce restul de 70% vor merge la stat pentru fondurile de pensii. Vreţi să faceţi ecomonii – restrângeţi bugetele pentru oricare alte domenii. Dar elevi, bolnavi şi pensionari vor exista mereu, fie că vă place, fie că nu.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva