Inutilitatea apologiei banilor și altele

Distribuie!

de Răzvan Constantin Dincă

Stăteam în fața calculatorului și mă gândeam cu câte subiecte fără rost ne irosim timpul atunci când ieșim cu prietenii, sau doar stând pe o rețea socială. Subiecte fără rost, care claustrează funcția principală a comunicării și anume: transmiterea de informații utile pentru receptor (sau receptori).

Printre discuțiile inutile și totuși frecvente se numără cea despre banii altora; iar prin „banii altora” mă refer la: ce copilărie plină de neajunsuri am avut față de alții, ce telefoane au alții, ce au primit alții într-o lună cât nu am primit eu într-o viață, ce mașină și-a luat nu știu ce vedetă mondenă, sau unde își petrec vacanțele persoanele care apar pe sticlă.

O discuție care nu se învârte în sfera inutilității este aceea în care se vorbește despre succesul unor anumite persoane. Unde se discută cum acea persoană a ajuns să fie pe sticlă sau în reviste și astfel se face un transfer de informații utile.

De ce este diferit să discuți despre succesul persoanelor față de discuția ce se leagă de banii acestora? Deoarece în primul caz se realizează un transfer de informații ce conține un model, un imbold pentru tine de a te face să vrei să ai succes, să-ți demonstreze că există oameni care au avut idei foarte bune și acum reprezintă un pilon în societate; se pune accentul pe procesul de reușită, care răspunde la întrebarea „cum?”.

În al doilea caz discuția se învârte în jurul produsului finit, pe care îl vedem dar care nu are nicio valoare, deoarece stigmatizăm persoanele de succes în funcție de suma banilor strânsă până în prezent, iar asta nu răspunde la nicio întrebare. Ei nu mai există în afara banilor, iar asta este o problemă.

Discuțiile care nu răspund la nicio întrebare, în opinia mea, se învârt în jurul discuțiilor inutile ce nu poartă amprenta unui transfer valoric d.p.d.v. informațional. Banii nu reprezintă o valoare, deoarece banii sunt un mijloc, nu un scop.

De asemenea, discuția despre banii altora nu face bine pentru sănătatea mintală a unuia. Dacă discuția despre cum a reușit o persoană să aibă succes te împinge să-ți dorești același lucru, atunci discuția despre banii aceleiași persoane te face să te gândești că nu ai nicio șansă, deoarece nu ai cum să ai acea avere. Mă întreb dacă Bill Gates sau Ion Țiriac se gândeau la 20 de ani că vor ajunge atât de cunoscuți.

În rândul discuțiilor interesante se mai numără și care trupă de muzică este mai bună, câteodată chiar dacă respectivele trupe aflate în comparație se încadrează în genuri diferite. Pentru că dacă ai argumentele necesare și un ton al vocii potrivit, atunci vei reuși să convingi cealaltă persoană să asculte genul de muzică în care se încadrează trupa pe care tu o susții. Însă dacă argumentele se învârt în jurul „această trupă este mai bună, deoarece cântă muzică adevărată” atunci sincer, persoana respectivă merită să fie ignorată, deoarece nu înțelege conceptul fundamental al muzicii și anume: muzica este creată pentru a te încânta, relaxa, simți în largul tău. În ziua de astăzi, având atât de multe genuri de muzică, este normal ca ceea ce simți că te încântă și relaxează să se regăsească într-un gen de muzică pe care o altă persoană nu-l cunoaște/ agreează, însă este anormal ca acea persoană să te jignească prin prisma a ceea ce asculți.

Acestea fiind spuse, te invit dragă cititorule, să reții aceste aspecte pe care eu le consider relevante pentru tine. Sper ca data viitoare când mai ai o discuție să ai în vedere argumentele mele.

Taguri

Arhiva