Iată că am mai auzit un set de bazaconii. Nu doar la noi se întâmplă ciudățenii. În Ungaria s-a propus ca în Constituție să se treacă obligativitatea studenților de la buget de a lucra în țară timp de o perioadă dublă față de durata studiilor universitare. Semnează un contract la intrarea în facultate și trebuie să-l respecte mai târziu.
Câțiva participanți la discuțiile pe tema asta au zis că ar vrea ceva similar și în România. În fond, în cei 3-4-5 ani de facultate de la buget statul pare a băga ceva bani în tine și este normal să-i plătești înapoi. De acord, datoria trebuie plătită. Doar că nu este atât de mare precum pare. Nu cred că este vreun student care să nu fi primit ceva contribuții prin părinți. Ca să nu vorbim că banii de la buget provin tot din banii părinților, sub formă de taxe și impozite, unele pe bune, altele deturnate.
Oricum, să ignorăm aspectul ăsta și să ne amintim că noi am mai avut perioade în care aveai loc de muncă imediat ce ieșeai din facultate. Cum ar fi fost dacă tu, cititorule, ai fi trăit în perioada respectivă? De foarte multe ori nu era ceva care să te motiveze să lucrezi. Abia așteptai să vină finalul programului ca să poți pleca acasă. Ziua următoare se repeta rutina și tot așa până la final. Șanse minime de avansare, imposibil să te muți în altă parte.
Chiar dacă acum va fi diferit, tot sunt probleme. Nu toate facultățile scot un număr adecvat de studenți conform locurilor disponibile pe piața muncii. Ce vor face? Fac o inflație a locurilor de muncă doar pentru a se respecta contractele alea?
În plus, se pierde lent una din motivațiile studenților de a învăța. Mai ales în domeniile în care se fac angajări masive la multinaționale/startup-uri (IT de exemplu). Dacă tu ești blocat 8 ani pe loc, ce rost mai are să aplici la un internship afară? Asta presupunând că se va mai putea părăsi țara până la terminarea acelui contract. Nu de alta, dar s-ar putea să existe „riscul” ca unii studenți să nu se mai întoarcă de la asemenea internship-uri.
Și cum rămâne cu studenții din străinătate? Cu cei care merg un semestru sau un an cu ERASMUS sau alte burse? Tare mult mă tem că dacă trece propunerea aia numărul studenților din categoriile astea va fi scăzut forțat la o valoare din ce în ce mai infimă.
La final, să nu uităm că după o vârstă nu-ți mai arde de schimbarea jobului. Chiar dacă nu te satisface. Deja știi că îți va fi mai greu să te angajezi în altă parte, va fi greu să te adaptezi, etc.
Să sperăm că nu vor implementa asta și la noi, printr-o manieră de tip copy-paste. Ar fi încă o lovitură cruntă dată educației bombardate cu idei geniale de reformă sublimă. A se vedea, de exemplu, ultima modificare legată de contestațiile pentru lucrările de licență scrise cu prea multă inspirație. Dormi studentule în pace, „șomer” cu diplomă țara te face. Sau te leagă de glie ca iobagii de demult.
Sursa foto: Wikimedia.org