Ce e un gentleman?

Distribuie!

de Andrei Pop

Am descoperit, în urma călătoriilor prin țară și peste hotare, că generația noastră e un pic confuză cu privire la ce anume definește un „gentleman”. Se pare că acest concept, de multe ori, e asociat cu termenul „învechit”, încercând a insinua că a fi un gentleman înseamnă că ești de modă veche, poate chiar ciudat sau, cum mai zic unii prin alte părți, „not cool”. Având în vedere această confuzie, voi încerca să clarific pe cât se poate, ce anume înseamnă a fi un „gentleman” și să aduc totodată o posibilă explicație cu privire la motivul pentru care noi, tinerii de astăzi, avem tendința de a asocia „gentleman” „cu învechit” și „not cool”.

Deci, ce e un gentleman? În viziunea convențională, un gentleman e un băiat, un domn, o persoană de sex masculin care are anumite trăsături comportamentale aparte precum următoarele:

- știe când să dea prioritate unei fete la intrarea în diverse clădiri;

- știe să se îmbrace cu un oarecare stil, și pune un strop de eleganță în ținuta personala indiferent de context;

- vorbește în general curat; evită să folosească limbaj vulgar, deși asta nu înseamnă că îi e frică să le folosească (voi explica motivul in paragraful care urmează);

Și așa mai departe. Cu toții știm majoritatea regulilor acestora – k  și, băieți, dacă nu le știți, există coduri ale bunelor maniere în librării și nu e nicio rușine să le citiți (eu am apucat să răsfoiesc printr-o asemenea carte și a fost chiar mai folositor decât mă așteptasem inițial).

Dar, aceste comportamente nu definesc un gentleman ci, mai degrabă, ele sunt rezultatul practic a ceea ce îl definește cu adevărat. Un gentleman este exact ceea ce termenul descrie: un Gentle-Man. „Gentle”, pentru că îi place să pună un strop de frumos în tot ceea ce face, și „Man”, pentru că, până la urmă, fiecare sex are trăsăturile sale, și a le nega existența e o alegere oarecum irațională. Cu alte cuvinte, un gentleman face tot ce face într-un stil aparte nu pentru că e învechit, ci pentru că a observat că satisfacția personală e direct proporțională cu cantitatea de „frumos” care ne înconjoară. Spre exemplu, acesta e motivul pentru care un asemenea om nu vorbește vulgar atât de des (sau poate chiar deloc vulgar), pentru că astfel de comportamente scad calitatea ambientului; îl fac mai puțin frumos.

Și totuși, de ce această atitudine negativă față de noțiunea de gentleman? Din câte am observat până acum (iar ăsta nu e un studiu formal, ci mai degrabă rezultatul unui proces de observare a diverselor culturi din diverse părți ale lumii) există doi factori care, împreună, au creat această cultură în care a fi „gentleman” e considerat „not cool”. Primul factor e conflictul dintre generații. Cu toții am fost în postura în care, din încăpațânare, am decis să nu facem cum zice mama sau tata și să o luăm pe drumul nostru, chiar dacă, în adâncul sufletului, știam că o luăm pe drumul greșit. E posibil ca acest fenomen să se fi manifestat la nivel socio-cultural, și pentru că părinții noștrii s-au comportat cu fetele într-un anume fel, noi de ce să fim ca ei? (chiar dacă, până la urmă, ajungem să admitem că a te comporta ca un gentleman poate fi chiar „cool”).

Un al doilea factor e, evident, comportamentul cultivat de media. Pe orice post de muzică dai, vei observa că atitudinea băieților e lipsită de respectul de sine și de alții care, pentru un „gentleman” ar fi ceva obligatoriu, subînțeles. În cultura de astăzi, se pune un accent foarte mare pe noțiunea de „Man” iar noțiunea de „Gentle” e uitată undeva prin culise. Dată fiind o asemenea educație, este inevitabil ca băieților să li se pară aiurea să fie și „Gentle” și nu doar „Man”.

Ce e de făcut, atunci?

În primul rând, trebuie să recunoaștem la nivel de societate că nu e nimic aiurea, învechit sau, cum se zice prin alte părți, „uncool” în a fi și „Gentle” din când în când, și nu doar „Man”. După ce înțelegem asta, ne va fi mult mai ușor să ne educăm unii pe alții cu privire la ce implică a fii „gentleman”. Țin să subliniez că această noțiune nu are nimic de-a-face cu statutul social-economic al individului. Poți fii sărac lipit pământului și gentleman în același timp, acest lucru fiind posibil pentru că, așa cum am spus, un gentleman știe să pună un strop de frumos în ceea ce face, iar frumosul cel mai frumos, de cele mai multe ori, nu e material.

Așadar, băieți, având în vedere că societatea de azi a făcut o treabă superbă în a ne învăța să fim bărbați („Men”), hai să facem noi un pas înainte și să ne învățăm să fim și „gentili”, astfel completându-ne repertoriul comportamental. Și,  dacă încă și acum mai sunt persoane care cred că a fi un gentleman e o idee învechită, țin să aduc în atenție faptul că nu toate ideile învechite sunt idei proaste. Până la urmă, au știut ei părinții și bunicii noștri de ce e bine să ne comportăm ca niște gentilomi. Hai să le dăm ascultare măcar acum 😛

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. Lăcrămioara Pop
    April 15

    Mă bucur că ai avut curajul să abordezi acest subiect. Până la urmă, dacă ai cei 7 ani de acasă, despre care la noi la români se tot face vorbire, zic eu că, am putea să fim oricând atât gentlemani cât şi nişte adevărate ladys. În ziua de azi, pericolul vine şi din faptul că în media nu se mai vorbeşte aproape de loc despre acel al – VI-lea simţ( bunul simţ,adică)ci numai despre imagine. De aici pericolul şi confuzia în care bieţii noştri copii şi tineri se zbat şi, de cele mai multe ori păţesc multe nedorite, dorind să fie populari între cei de vârsta lor. E un adevărat chin să fi în egală măsură şi copil ,dar şi părinte în aceste vremuri în care totul e de vânzare şi toţi doresc să fie vedete sau orice altceva dar, aproape toţi, uităm că mai inainte de asta trebuie să învăţăm să fim nişte oameni de omenie. Mi-a plăcut articoul. Aş vrea să-l citească multă lume şi, nu doar cei tineri. Şi noi vârstnicii avem încă de lucru la acest capitol.Oricum, dragii mei copii sau tineri, ţineţi minte: ,,Tonul face muzica” ,,vorba dulce mult aduce” ,, zâmbetul deschide chiar şi o inimă ingheţată”. Tu, dragă tinere, să nu îţi fie ruşine de gaşcă să fi gentleman. Arată că eşti destul de ,,man” ca să fi galant(gentil). Să vă spun un secret: Fetele indiferent de vremuri, îi vor iubi mai repede şi din toată inima pe cei gentili.(Băgaţi însă de seamă: gentileţea trebuie să fie adevărată nu doar de faţadă;(Să fie un mod de viaţă nu un instrument de cucerit) .Vă iubesc dragă generaţie 90. Nu vă lăsaţi când simţiţi că trebuie spus şi făcut ceva constructiv. Dacă nu voi, atunci cine?

Comments are closed.