Reciclare, nu colecţionare de reclame

Distribuie!

Peste tot este o gargară generală despre reciclare: deschizi televizorul – imposibil să nu vezi pe vreun post ceva legat de refolosirea materiei prime, intri în magazin – buy-back, ieşi pe stradă – pliante „hai să reciclăm pentru o lume mai bună!”.

Încep să cred că totul este de faţadă, că ne arătăm încă o dată ipocrizia şi că încercăm să părem ceea ce nu suntem. Bine că încercăm să fim eco, dar ţinem pubelele de reciclare cu capacul înspre zid (eventual poţi escalada pubela) şi le dăm foc la colţ de stradă sau, mai bine, lăsăm oamenii străzii să caute în ele obiecte pe care le poată refolosi fără a le recicla. Pubele de reciclare arse am văzut în Drumul Taberei, ca să vorbesc de cazuri concrete, vis-a-vis de mall. Şi nu au ars o singură dată, s-a întamplat să fie incendiate şi de două ori pe zi. Dar să nu ne limităm numai la pubelele arse, să amintim şi centrele de colectare la mare distanţă. Noi adunăm maculatură sau pet-uri şi le facem morman în casă pentru că este prea departe centrul, iar timpul nu ne permite sau nu avem posibilitatea de a ne deplasa până acolo.

De exemplu, ca să nu credeţi că exagerez, în zona în care locuiesc, cel mai apropiat centru de reciclare este la câteva staţii (de mers pe jos, pentru că nu ajunge niciun mijloc de transport acolo) şi poţi ajunge la el numai dacă traversezi un maidan, unde evident te întâmpină câinii comunitari. Nu ştiu cine ar risca să meargă la acel centru, având în vedere ultimele ştiri despre copii mutilaţi sau oameni ucişi de câini. Aceste centre ar trebui să fie accesibile oricui, dacă tot vrem să facem pe ecologiştii.

Cu toate că se întâmplă aceste lucruri, noi continuăm să facem publicitate şi să organizăm evenimente şi campanii „eco” în Centrul Vechi al Bucureştiului şi să pretindem că ştim să ne protejăm oraşul sau ţara. Mai bine am face cu adevărat ceva şi am lăsa deoparte „defilarea” cu flyere şi reportaje despre cât de mult încercăm. Dacă n-am mai „încerca” atât, poate chiar am face ceva, dar suntem prea preocupaţi să creăm lumii o altă impresie despre ce se petrece pe aici.

Consider că singura reciclare pe care chiar o aplicăm este în cazul proiectelor buy-back. Şi se întâmplă asta, pentru că cei care reciclează au un avantaj direct. Poate ar trebui să lăsăm publicitatea şi realizarea unei reclame bune şi să facem ce trebuie!

Laura – Alexandra Duţu

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva