Ce vrei să te faci când vei fi mare? Aceasta este întrebarea la care ni se cere răspuns din copilărie şi până la maturitate.
În copilărie, cu toţii visăm să devenim doctori, cântăreţi, actori. Apoi intrăm la şcoală, o admirăm pe doamna învăţătoare şi zicem: Gata! M-am hotărât! Vreau să devin profesor. În liceu deja urâm şcoala şi ne gândim serios că momentul deciziei asupra alegerii carierei se apropie, iar răspunsul este categoric: Nu ştiu.
Citatul lui Confucius, Alege o meserie care îţi place şi nu vei munci o zi din viaţă, ar trebui să ne influenţeze alegerea. Din păcate, pentru mulţi nu este aşa. Adesea alegem facultatea indicată de părinţi, recomandată de prieteni sau cerută pe piaţa muncii și sfârşim prin a regreta în anul I, lucru bun dacă se întâmplă atunci. Imaginaţi-vă cum ar fi să îți petreci viața profesională într-un domeniu care nu te reprezintă și în care nu ești motivat: nu numai că nu vei avea reușite extraordinare, ci vei fi şi dezamăgit că nu ţi-ai urmat intuiţia.
Cum facem să ne alegem drumul în viaţă şi să nu avem regrete? Răspunsul poate fi Nu ştiu la început, dar pe măsură ce înaintezi în viaţă afli.
Poţi analiza cum îţi petreci timpul liber şi ceea ce-ţi place să faci. Te joci pe calculator tot timpul şi eşti curios să afli cum jocul tău preferat a fost creat? Poate ai face treabă bună în IT. Un exemplu în acest sens este Bill Gates desigur, care se spune că lipsea de la cursurile din liceu pentru a dezvolta mici aplicaţii pe calculator, fapt ce l-a propulsat mai apoi spre o strălucită carieră în IT. Îţi place să faci dreptate şi să argumentezi? Poate cariera potrivită pentru tine este una din domeniul juridic. Un avocat bun, de exemplu, trebuie să ştie cum să comunice eficient şi să-şi susţină ideile cu argumente solide. Citeşti mult, cochetezi cu scrisul, dar consideri că a fi scriitor în România este echivalent cu a fi muritor de foame? Ei bine, atunci ai putea deveni jurnalist sau editor. Desigur, nu se poate ca oricine pasionat de scris să facă o carieră din asta, iar acest principiu se aplică în cazul tuturor profesiilor. Nu este suficient să ai talent. Se zice chiar că succesul în carieră este construit din 10% inspirație, respectiv talent şi 90% transpiraţie, muncă multă. Un exemplu despre care am citit acum ceva timp este relevant pentru zicala de dinainte: un tânăr student la Design (în domeniul artelor se spune că trebuie să ai un talent înnăscut) care nu reușea să țină pasul cu ceilalți colegi la cursuri. Văzând asta şi fiind absolut sigur că, deşi nu are talentul necesar şi-l poate cultiva, a început să muncească mult, și astfel, atunci când prietenii lui se distrau, el desena. După câteva luni de lucru, a ajuns printre primii. Morala? Talentul se poate cultiva. Cum? Muncind.
Poţi să asculţi părerea părinţilor şi recomandările prietenilor, dar să nu uiţi că nu ei sunt actorii vieţii tale. Părinţii au un rol important, te susţin atât financiar, cât şi moral, iar dorinţa lor este să te vadă fericit. Din păcate, aceştia tind uneori să-şi îndrepte copii spre cariera pe care ei au avut-o sau nu. Tu ai datoria să-i asculţi, dar să nu te laşi influenţat în totalitate de părerea lor.
Poţi discuta cu un psiholog (nu, nu este o ruşine) care te poate îndruma prin efectuarea unui test de carieră. Cunosc un caz în care, în urma testului de carieră, rezultatul a fost foarte diferit față de domeniul pentru care se pregătea persoana respectivă. Astfel, deși studia la medicină, rezultatul a înclinat către un domeniu uman, al comunicării. Mare a fost regretul după primul an! Te poţi inspira din poveştile de success ale idolilor tăi. Desigur, nu vei avea o poveste similară cu a acestora, dar sunt o sursă de muncă asiduă şi determinare, necesare în orice carieră pe care vrei să o urmezi. Luăm exemplul Facebook-ului. Mark Zuckerberg poate fi un exemplu de urmat, acesta fiind, la nici 30 ani, printre cei mai bogaţi oameni din lume şi făcând bineînţeles ceea ce-i place şi la ce este bun.
Indiferent care sunt factorii care îţi influenţează alegerea, trebuie să fii sigur că ţi-ai ascultat inima. Aşa cum spunea regretatul Steve Jobs: Trebuie să ai încredere în intuiţia ta. Ea, cumva, deja ştie ceea ce vrei să devii cu adevărat.
Şi dacă la câţiva ani după ce ţi-ai ales cariera începi să regreţi? Răspunsul: o iei de la capăt. Trebuie să ai puterea să începi din nou, oricât de greu ar părea. Eşti singur în această aventură, tu îţi creezi propriul destin şi înveţi din greşeli. Te pregăteşti câteva zile sau mai mult pentru o călătorie de o săptămână. Cariera este o călătorie de o viaţă. Tu cât timp te pregăteşti?
Miruna Tătaru
Sursa foto: wikimedia.org