The Wednesday Music Spotlight: Hugh Laurie

Distribuie!

de Bogdan Minuț

Într-un interviu pentru postul ABC, Hugh Laurie spunea că el este un jack of alltrades. Desigur, să începem să enumerăm lucrurile pe care le-a făcut ar fi o incursiune derizorie. Toată lumea îl ştie ca Doctor House, însă puţini cunosc că acesta are şi o latură muzicală. Aceasta se poate observa încă de pe vremea când era în tinereţe reprezentant al comediei pentru BBC 4, alături de Stephen Fry.

Primul său album, Let Them Talk, lansat în mai 2011, este o combinaţie jucăuşă de cântece frumoase alese din repertoriul folk-blues american şi afro-american. Piese precum St. James Infirmary, devenită celebră în interpretarea lui Louis Armstrong; Swanee River, imnul de stat al Floridei; sau BuddyBolden’s Blues, rag-time specific lui Jelly Roll-Morton – supranumit inventatorul jazz-ului – toate îl proclamă un excelent pianist, care ştie de asemenea câte ceva chestii la chitară – dacă e să ne uităm doar la o secvenţă din House. Aceste cunoştinţe sunt însoţite de o voce frumoasă, cu un timbru plăcut, aş spune chiar unic. Aş mai menţiona pentru acest album, The Whale Has Swallowed Me, o melodie intrigantă, ce dă o notă foarte interesantă mitului Ionei şi care demonstrează abilitatea lui de compoziţie.

Didn’t It Rain, al doilea album al său, proaspăt scos pe 6 mai anul acesta, pluteşte uşor pe apa blues-ului, deviind puţin de la insula pe care Laurie s-a stabilit anterior, pentru a explora puţin şi alte stiluri. Cel mai bun exemplu pentru asta este melodia Kiss of Fire, un tango argentinian savuros, compus de Ángel Villoldo – se poate compara, în opinia mea, cu varianta lui Armstrong. Singurul defect pe care i-l pot găsi este strofa a treia, cântată în spaniolă şi în engleză în acelaşi timp – într-un fel alegerea pretenţioasă ce strică puţin frumosul. Albumul se-nvârte între un pian plin de emoţii, vocea inconfundabilă a lui Hugh împletindu-se armonios cu cele ale lui Gaby Moreno, Pepper MaShay şi Taj Mahal.

O melodie foarte tare pentru o seară de mai, precum cea în care citiţi acest articol şi cea în care scriu, Evenin ne arată în live-ul din Ocean Way Studio o combinaţie perfectă de grei ai genului cântând într-un studio bântuit de fantome ale multor cântăreţi celebri. Wild Honey parcă te face instant să vrei să dansezi, cum fac şi cântăreţele în fundalul acestui video filmat pe vasul de croazieră RMS Queen Mary. Mai rămâne o versiune intrigantă a clasicului Unchain My Heart şi cireaşa de pe tort, un video pentru un bonus-track, Louisiana Blues. Mi-ar plăcea foarte mult să mai stăm să vorbim, dar vă sfătuiesc să căutaţi şi să luaţi albumul acesta şi să îi acordaţi cel puţin câteva ascultări. Până săptămâna viitoare, vă las, mă duc să-mi pun totul la bursă şi să fac dintr-un milion, două, cum ne sfătuieşte şi Hugh Laurie prin melodia lui Kansas Joe McCoy,Why Don’t You Do Right? (The Weed Smoker’s Dream în versiunea lui Laurie).

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva