Jurnal de București: schimbarea, grade de influențare şi tipuri

Distribuie!

de Andra Iliescu

„Be the change that you wish to see in the world.” – Mahatma Gandhi

Schimbarea, alterarea unor obiecte, a unor sentimente, comportamente, a energiei pe care o transmitem duce de cele mai multe ori la alterarea energiei celor din jurul nostru, astfel la alterarea comportamentului lor.

În majoritatea cazurilor nici nu realizăm când se produce o schimbare, cu atât mai mult faptul că noi ne schimbăm. Unii sunt obișnuiți cu schimbarea, este deja o monotonie pentru ei. Transformarea energiei care se produce în momentul schimbării este extraordinară, puțini sesizează acest aspect. Schimbarea poate lua diferite forme, are un timp de reacție diferit în funcție de persoană și elementele care acționează asupra acesteia.

Un lucru pe care îl facem greșit în momentul în care resimțim o schimbare este să îi punem etichetă. Și nu este atât de rău lucrul acesta, ci ne influenţează într-un mod negativ momentul în care eticheta este una negativă. Eticheta negativă este asemena jumătății goale a paharului. Putem spune că sunt persoane care au o personalitate mai slabă, întrucât pe lângă faptul că vor pune o etichetă negativă, îi vor aloca o importanță extraordinară, astfel că acea schimbare va deveni universul lor, transformând totul într-o victimizare, într-un nor negru care stă deasupra capului lor și nu se oprește din tunat, fulgerat sau plouat.

Trebuie să prioritizăm schimbarea, să știm câtă importanță să îi acordăm, să conștientizăm cât de mult ne afectează, pe ce planuri. Nu vom compara schimbarea produsă de un copil (intrarea lui în viaţa noastră) cu cea produsă de vremea dintr-o anume zi.

Ce tipuri/categorii de schimbări întâlnim?

  • Schimbarea permanentă sau schimbarea temporară

Este acea schimbare care ne afectează constant din momentul producerii (un copil, un handicap, un accident etc.) sau ne afectează pe o perioadă determinată (programul din timpul facultății, un animal de companie, regim alimentar etc.).

  • Schimbarea imediată sau schimbarea în etape

Este schimbarea care se produce instant, nu îți lasă timp pentru a cugeta asupra ei, îți trebuie un răspuns imediat, o soluție rapidă sau se desfășoară progresiv (un nou loc de muncă, un curs, o nouă casă).

  • Schimbarea determinată de factori interni sau schimbarea determinată de factori externi

Factorii interni suntem noi, fie că este vorba despre corpul nostru sau personalitatea noastră, iar cei externi sunt reprezentați de orice alt obiect, altă ființă.

  • Schimbarea veritabilă sau schimbarea superficială

Este acea schimbare reală, palpabilă uneori, care ne afectează în procent foarte mare sau cea de suprafață, care ne afectează în mică măsură, uneori deloc.

  • Schimbarea autentică sau schimbarea monotonă

Este personalizată, de nereprodus sau se întâmplă în mod regulat.

  • Schimbarea psihoafectivă sau schimbarea vizual-afectivă

Ne poate afecta la nivel psihologic sau la nivelul corpului, al înfățișării.

După ce stabilim tipul de schimbare, putem observa calitatea acesteia și, de asemenea, și cantitatea. Ce însemna acest lucru? Calitatea schimbării este dată de influența asupra stării afective, neurologice, iar cantitatea, de factorii care o influenţează și repetitivitatea acesteia. Astfel, putem înțelege măsura în care o schimbare ne influențează. Dar cum facem să transformăm schimbarea într-un atu?

Sursa foto: Andra Iliescu

Taguri

Arhiva