I don’t give a fuck – motto-ul unei generații?

Distribuie!

de Ioanița Ruxandra Avram

De curând, am fost martora unei scene care, în simplitatea ei, mi-a dat de gândit. Eram în parc, pe-o bancă, priveam în jur. Un copilaș juca juca leapșa împreună cu alții, în timp ce mama lui îl supraveghea de la distanță. La un moment dat, în febra jocului, copilul se împiedică și cade. Bineînțeles, începe să plângă. Mama lui îl aude, îl cercetează cu privirea și, în loc să-l consoleze cumva, a început să-l certe pentru că, vezi Doamne, n-a fost atent. A fost SLAB. Și i-a spus să nu mai plângă, că o face de râs. Copilul, simțind nemulțumirea din privirea și vocea mamei, își șterge lacrimile.

Înțeleg, nicio mamă nu-și dorește să-și vadă copilul plângând și-și dorește ca pe viitor sa-l vadă trecând peste probleme cu fruntea sus. Dar răceala din vocea femeii cu pricina m-a făcut și pe mine să tremur.

Episodul ăsta m-a șocat, pentru că reflectă o întreagă mentalitate. Suntem educați să nu ne arătăm latura sensibilă. Trăim într-o societate în care sensibilitatea, în special cea emoțională, este reprimată la greu. Sensibilitatea a devenit un fel de criteriu de selecție naturală. Cei ce adoptă o atitudine indiferentă sunt, practic, considerați mai bine adaptați să supraviețuiască mediului. Duritatea este de dorit, chiar dacă atrage după sine violența. Dacă plângi, ești slab, fătălău, papă-lapte. Dacă-ți pasă, ești neputincios.  Știți de ce-mi amintește asta? De regulile stricte aplicate în antica Spartă la nașterea pruncilor: cei sănătoși și viguroși erau lăsați să trăiască, în timp cesugarii urâţi, cu malformaţii sau debili erau aruncaţi în haznaua cetăţii şi condamnaţi la o moarte sigură.Cei puternici sunt apreciați de societate, în timp ce persoanele slabe sunt condamnate la prejudecată.

Mintea umană are o putere colosală, care este direcționată tot mai mult pe teritoriul forței, violenței, impunerii. Empatia, compasiunea și toleranța sunt renegate. Îmi vine în minte un exemplu de sfat pe care mulți copii și adolescenți îl primesc de la părinți și prieteni:  Lasă deoparte scrupulele, nu acorda încredere nimănui şi mergi înainte, cum s-ar zice, călcând peste cadavre”. E necesar să fii circumspect, selectiv, conștient că nu tot ce zboară se mănâncă, dar nu te poți interesa numai și numai de binele propriu. Simți că principiile și virtuțile te înmoaie, așa că renunți la ele.

Puterea în stare pură înseamnă renunțarea la orice sentiment, dezumanizare sau chiar mai rău. Mulți spun sau simt că singura lege ce merită luată în considerare e legea junglei – cel mai puternic supraviețuiește – și acționează în consecință. Nu-i chiar așa: Animalele se asociază din instinct, formează grupuri, se ajută reciproc, suferă la moartea unui membru al grupului din care fac parte, protejează membrii mai slabi. Scutul de miserupism ne anulează umanitatea.

Mulți consideră sensibilitatea emoțională o dovadă de slăbiciune. Eu nu. La urma urmei, persoana sensibilă își acceptă și-și asumă sentimentele și trăirile, fără a se ascunde sub o mască. Tot repetând sinelui că nu-ți pasă, ajunge s-o creadă. Și ce rezultă de-aici? Anulându-ți dreptul la sentiment, anulezi viața însăși, duci o existență ternă – te robotizezi.

Numeroase voci susțin că noua generație e formată din iresponsabili ce nu știu ce vor și nu le pasă de nimic. Asta-i masca pe care o purtăm de nevoie, degeaba. Suntem, voluntar sau nu, îndoctrinați să nu ne pese, pentru că fiecare lucru care contează pentru noi poate fi considerat un punct slab. Privești înainte, tragi aer în piept, deschizi gura și lași cuvintele să iasă: „Nu-mi pasă!”. Felicitări, trăiești în minciună. Ți-ai fabricat o carceră impenetrabilă, sperând că nimeni și nimic nu te poate atinge. Ești în siguranță, dar nu ești fericit.

E o diferență între a fi puternic și a fi rece. Ce rezolvi? Deși ești gol pe dinăuntru, trupul ți-e același. Într-o zi sau alta, tot dai ortu’ popii. Dacă tot știi că mori, măcar trăiește! Și cum să trăiești dacă nu simți?

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva