Furia: Eroi anonimi – un film complet

Distribuie!

de Mădălina Stanciu 

​Acţiune cu suişuri şi coborâşuri. Un film care, pentru gameri, poate părea o poveste inspirată din World of Tanks. Fury arată războiul aşa cum este el, înfiorător şi crud. Un film despre curaj şi maturizare, o ecranizare care mi-a lăsat impresia că un glonţ poate schimba cursul istoriei. Sau, în pofida acţiunii dure, într-un spirit de glumă, Fury e un film cu morală ,,şi băieţii plâng, nu-i aşa?”.

​Povestea postmodernă de război ne aruncă în Germania nazistă, în primăvara anului 1945. Este momentul în care aliaţii înaintează pe câmpul de luptă în Europa. Protagonistul este Wardaddy, interpretat de Brad Pitt, un sergent american cu o experienţă de luptă însemnată. Are un echipaj format din cinci oameni şi conduce un tanc Sherman supranumit Furia (Fury), cu care pătrunde în spatele liniilor inamice, pentru o misiune sinucigaşă, în încercarea de a da ultima lovitură armantei Germaniei naziste.

Depăşiţi numeric şi ca armament, Wardaddy şi soldaţii săi au şanse aproape inexistente de a pătrunde în inima Germaniei naziste. În ansamblu, povestea este o metaforă în sinea sa, întrucât, în cel de-al Doilea Război Mondial, ambele tabere trimit copii în luptă, ca înlocuitori. Întreaga istorie depinde de aceşti copii, care, în momentele critice, având armele în mână, iau decizii la fel de importante ca ale unui bărbat, însă mânaţi de cu totul alte motivaţii.

​În ecranizare, poveştile secundare şi modul ,,inovator” în care sunt abordate ne duc mai degrabă cu gândul la un uşor nerealism. Femeile rămase în urmă se îndrăgostesc de soldaţii americani care eliberează Germania de nazişti şi care le-au omorât soţii şi logodnicii, Wardaddy (personajul interpretat de Brad Pitt) se dezbracă pe muzică de pian, într-o casă nemţească, se deapănă amintiri şi se mai varsă câte o lacrimă, stau cu toţii la masă, nemţoaice şi americani, spun rugăciunea şi ne arată şi partea lor umană.

​Dialogul este contruit într-o notă ironică, similar oarecum cu unul dintr-un film al lui Quentin Tarantin, iar ceea ce subliniază este trauma psihică prin care trec personajele.

​Criticii au numit Fury cel mai bun film despre război de la Saving Private Ryan încoace. Eu îl numesc un film complet, mai mult decât un film de război convenţional.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva