Femeile lui Bukowski

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Aburi de alcool, miros de sex și petreceri cu droguri. Bukowski e Bukowski. Dacă vrei să citești o carte nu pentru limbaj și valențe literare, ci să o citești așa cum este ea, fără să încerci să îi cauți aspecte moralizatoare, să lași pudoarea la o parte, atunci ai putea să ștergi praful de pe coperta unui roman considerat de majoritatea ca fiind misogin și indecent, Femei.

Personajul central al romanului, un alter ego al autorului de altfel, Henry Chinaski, în vârstă de 50 de ani, este un fost funcționar public, devenit poet, care se bucură de o oarecare recunoaștere din partea publicului. După ce ultimii 4 ani fuseseră lipsiți de orice fel de activitate sexuală, soarta se pare că îi surâde lui Chinaski, întâlnind-o pe Lydia, cu aproximativ 30 de ani mai tânără decât el, cu care începe o relație bazată pe sex, marcată de nenumărate despărțiri și împăcări. De aici, se declanșează întreaga fantezie pentru personaj, reușind să pună în practică toate fanteziile sexuale din tinerețe.

Este asaltat de admiratoare ale operei sale, dispuse să îi cadă în brațe la primul semn. Femeile din viața lui Chinaski, numeroase de altfel, sunt extrem de diferite, însă toate îl acceptă, în ciuda vârstei sale înaintate, a aspectului fizic nu prea plăcut, a viciilor sale. Întregul roman stă sub semnul a trei cuvinte-cheie: sex, alcool și droguri. Chinaski duce o viață dezordonată, atât la propriu, cât și la figurat – leacul pentru mahmureala de la amiază este tot alcoolul, pariază la curse de cai, fumează, conduce beat.

Romanul lui Bukowsi nu trebuie privit neapărat ca o carte deosebit de misogină, ci trebuie citită și digerată dincolo de limbajul licențios ce suprapopulează fiecare pagină. Personajul central pare să aprecieze inteligența și rafinamentul atunci când întâlnește aceste calități la o femeie, are chiar și momente de autoironie și de examinare a propriului comportament. Un personaj vicios, lui Chinaski  îi este frică de oameni și de societate, evadând în alcool și sex. Pretinde că este un foarte bun cunoscător al sexului frumos, însă, pe parcurs ce citești romanul, realizezi că nu știe mai nimic depre femei.

Limbajul folosit de Bukowski în Femei nu este, în mod clar, pentru pretențioși, însă se potrivește mănușă atmosferei decadente, cu iz de alcool, droguri și sex. Nu este un roman, așa cum am mai spus, ce ar trebui judecat din punct de vedere literar, ci este un roman sincer, fără perdea.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva