Ce este un hippie? Care este diferenţa între un vechi hippie şi unul nou? Dacă ești hippie, rămâi unul pentru totdeauna? Aceste întrebări și altele similare sunt sursa unor dezbateri în zilele noastre. Noi subcategorii, cum ar fi web-hippies, cyber-hippies, chiar zippies sunt la modă. Ce înseamna hippie? Ești și tu hippie? Pentru a răspunde la această întrebare, să vedem ce defineşte un hippie. Unii zic că e un fel de modă vestimentară, comportament, un stil de viaţă. Alții îi consideră hippie pe consumatorii de droguri și fanii rock ‘n’ roll sau pe cei care au opinii politice radicale. Dicţionarul defineşte un hippie ca fiind o persoană care nu este conform standardelor societății și care pledează pentru o atitudine și un stil de viață libertin. Este exactă această definiție?
Pentru a înțelege modul hippie, trebuie să privim acele situații care au precedat nașterea mișcării hippie, evenimentele importante care ne-au schimbat viața.
Eticheta de hippie este pusă unui proces profund, invizibil, underground al evoluției. Pentru fiecare hippie vizibil există o mie de membri invizibili în underground. A fi hippie este o chestiune de a accepta un sistem universal care transcende convingeri sociale, politice și normele morale ale oricărei structuri, fie că este de clasă, biserică, sau guvern.
Hippie este un tip antitetic la toate structurile puterii ierarhice represive, deoarece acestea sunt împotriva obiectivelor de pace, iubire și libertate ale unui hippie. Acesta este motivul pentru care „instituțiile” s-au temut și au suprimat mișcarea hippie din anii `60, considerată o revoluție împotriva ordinii stabilite. Este, de asemenea, motivul pentru care hippies au fost în imposibilitatea de a uni și învinge sistemul, deoarece au refuzat să-și construiască propria bază de putere. Hippie nu impun celorlalți convingerile lor. În schimb, ei încearcă să schimbe lumea prin convingeri și trăind așa cum cred ei.
“Imaginează-ți că nu există averi, Mă întreb dacă poti, Că nu există lăcomie sau foamete, Imaginează-ți o frăție a tuturor oamenilor, Imaginează-ți că toți oamenii împart egal lumea.” (John Lennon – Imagine).
Pentru a fi hippie trebuie să credem în pace ca modalitate de a rezolva diferențele între popoare, ideologii și religii. Prin pace se înțelege dragoste și toleranță. Iubirea înseamnă acceptarea celorlalți așa cum sunt ei, oferindu-le libertatea de a se exprima pe sine și nu judecându-i după aparențe. Aceasta este esența filosofiei hippie.
Mișcarea hippie a construit numeroase semne, simboluri pe care să le vadă toată lumea. Unele ne avertizează de iminența pericolului, altele ne îndreaptă atenția asupra celor foarte bogați, spre o viață mai împlinită, dar majoritatea ne arată drumul spre libertate. Libertatea este calitatea cea mai mare a acestui sistem. Libertatea de a face ce-ți place, de a merge unde te duce valul și de a fi deschis la noi experiențe.
Societatea ne permite numai două, trei săptămâni pe an de libertate în care ne putem exercita propria ordine de zi. În restul timpului suntem sclavii sistemului. Hippies resping stilul de viață cu program de la 9 la 17 și astfel sunt ridiculizați de către cei a căror viață funcționează după ceas. Oamenii programului sunt geloși și iritați de această libertate. Libertatea totală pe care o reprezintă hippie este cea mai mare amenințare în orice sistem cu putere de control.
Această libertate presupune multă responsabilitate. Sistemul nu face ușoară supraviețuirea fără a sacrifica valorile. Prin urmare, trebuie să descoperim metode alternative pentru viață care să nu fie un obstacol pentru resursele planetei și semenii noștri. Hippies au fost deschizători de drum pentru numeroase stiluri de viață și afaceri alternative care includ comunități, cooperative, medicină holistică și mâncare sănătoasă. Au concentrat atenția asupra mediului înconjurător pentru a sublinia responsabilitățile noastre asupra planetei și a generațiilor viitoare.
Alte convingeri hippie sunt spiritualitatea pământului, ca de exemplu credința în Gaia (Pământul ca un organism), mișcarea Verde (activism politic), vegetarianismul. Aceste opinii filosofice şi politice reflectă un respect pentru natură și planeta ca întreg, ceea ce lipsește în societatea noastră capitalistă și materialistă.
Deci, fiind hippie nu este o chestiune de îmbrăcăminte, comportament, stare economică, socială sau de mediu. Este o filozofie de abordare a vieții care pune accentul pe libertate, pace, dragoste și un respect pentru alții și pământ. Modul de viață hippie nu a murit niciodată. Întotdeauna au existat hippies, de la prima societate bazată pe reguli și până în prezent.
Sursa foto: wikimedia.com