CREATIVE MONKEYZ – DIVERTISMENT CU DOUĂ TĂIȘURI (PARTEA a II-a)

Distribuie!

de Emilian Voaideș

O altă „ocupație” preferată a celor de la Creative Monkeyz este prezentarea unor jocuri adictive, pe care ei înșiși le joacă și le comentează în același timp. Discuția pe marginea acestor jocuri este marcată de folosirea cu precădere a cuvintelor vulgare, acestea fiind prezente foarte des în vorbirea „Iobag-ului”.

În jocul din acest clip, „eroul principal” ucide tot felul de creaturi, prin metode nu tocmai plăcute. Așa cum spuneam și mai sus, limbajul folosit nu este tocmai civilizat. Înjurăturile sunt la ordinea zilei, la fel și discreditarea religiei, prin niște așa-zise „glume nevinovate”, care sunt deranjante pentru oricine are tangență cu religia, și cu Ortodoxia, în special.

1                             2

Cât privește limbajul folosit în scris, iată ce putem citi la descrierea unuia din clipurile din seria „Piramida”: „Raspundeti nu fitz b0lunzi: ce-ati vrut sa fitz cand eratz mici…ce? cand eratz mici si va gandeatz ce-o sa fitz cand o sa fitz mari.. inafara de mari.. ca mari sigur ajungetz… daca nu muritz.. ai de.. bah sa nu muritz.. oricum, daca vretz sa muritz.. datz inainte share si like… sau like si share.. ordinea o alegetz voi ca-i an electoral.. hah..” (Am omis o expresie, pentru a nu sminti pe cineva). Sigur, din păcate, mulți tineri de-ai noștri au lacune când vine vorba de exprimare corectă, dar asta nu e, cu siguranță, decât o metodă de încurajare a acestor exprimări. De altfel, cei de la CM au studii superioare și pot folosi o exprimare decentă când vor, deci putem doar presupune că acest mod de scriere e folosit cu intenție.

Tot la exprimare, fie ea scrisă sau verbală, intră și cuvintele englezești, impropriate în limba noastră. Acesta este un fenomen extrem de răspândit în zilele noastre, mulți dintre noi fiind tentați să folosim cuvinte „la modă”, precum fashion, job, weekend, entertainment, rating etc. Să luăm ca exemplu un filmuleț în care al nostru Iobag se joacă, spre a vedea ce tip de limbaj folosește. Descrierea videoclipului e concludentă: „Sparjem monitoru’ londonez si dam pita la dujmani pa baza die repede! Baaa nuu, da cum?”.

„- Ce, mă, becup, niciun becup”.

„Nu-i vreme să huri.”

„Bă, pe-aci merem prin who the f**k is Alice?”

„Nu-mi place de heliciopteru cela.”

„Am găsit sicretu.”

„Vai de p**a mea, ce era să pic. Ioi, că era să fac c**a moale.”

„Îmi place de voi, că sunteți așa lălâi.”

„Bă «nigherfehir».”

Cred că astea-s de ajuns spre a vă face o idee. Poate veți crede că mi-a luat mult timp să observ expresiile astea. Da, foarte „mult”: 5 minute… Timp de ajuns pentru a vă face o idee cărui tip de limbaj îi sunt expuși tinerii noștri. Printre așa-zisele expresii, se regăsește și una blasfemiatoare, pe care am considerat de cuviință să nu o includ aici.

Aș vrea să ne oprim puțin și asupra limbajului corpului, un aspect extrem de important când vrei să transmiți ceva prin intermediul unui clip video. Să analizăm așadar câteva asepecte din comportamentul prezentatorului:

  • își introduce degetele în ochi – aluzie la ignoranța tinerilor;
  • scoate limba- comportament vulgar;
  • comportament isteric, violent, cu gestică intensă;
  • pune mâna la piept – semn al fidelității, cel mai probabil față de societățile secrete;
  • își dă ochii peste cap – poate fi semn al stării de ebrietate, posesie demonică sau tulburare psihică.

 

 

 

3                                                   4

 

 

Exemplele ar putea continua, dar cred că ideea principală se poate desprinde din cele spuse până aici. Poate vă întrebați „cine se uită la ăștia?!”. Ei bine, canalul lor de Youtube are nu mai puțin de 501.328 de abonați și videoclipurile au, în total, 89.274.877 de vizualizări. Luând în considerare faptul că majoritatea celor care sunt abonați, sau se uită mai mult sau mai puțin organizat la clipurile lor sunt tineri, mă gândesc că măcar o parte dintre ei vor descoperi acest articol și își vor recalcula opțiunile și modul în care aleg să își petreacă timpul liber.

Taguri

Arhiva