Campaniile electorale – Râsul, plânsul

Distribuie!

A trecut şi nebunia alegerilor locale. S-a terminat acum o săptămână. Aţi fost la vot, dragilor? Întrebarea e retorică, dar intuiesc că n-aţi fost în număr prea mare. Am auzit că nouă, tinerilor, nu ne prea place politica. Se pare că avem lucruri mult mai interesante de făcut decât să ne exercităm dreptul pe care alţii şi l-au dorit atât de mult pentru noi (dar despre asta voi vorbi pe larg în viitorul meu articol).

Probabil, mergând pe stradă în ultima lună, cu toţii ne-am amuzat la vederea afişelor electorale plasate ostentativ pe panouri publicitare, pe stâlpi, pe blocuri, la metrou, pe RATB, deasupra capului, în colţul ochiului, ORIUNDE şi ale căror  mesaje demagogice, neinspirate, chiar ilare, însoţite de zâmbetele forţate ale candidaţilor la primărie ne oferă, o dată la 4 ani, spectacolul deloc subtil al vieţii politice. Printre cele mai haioase „reclame” electorale care mi-au stârnit zâmbetul în timpul promenadelor mele pe străzile Bucureştiului, se numără cele ale pseudopoliticienilor noştri, acele figuri publice care înainte de a urca pe scena politică, au căpătat experienţa altor spectacole mai puţin onorabile.

Cap de listă: domnul George Becali

În afiş, îl puteam găsi pe domnul Becali în prim plan, fercheş şi impunător, iar în plan secund, ca nişte gărzi de corp, intuim că vegheau la bunul mers al campaniei, câteva figuri sfinte. Mesajul acestuia sună cam aşa: „În slujba Crucii şi a Bucureştiului”. E clar că acest „heruvim”, candidat la Primaria Capitalei, are un target demult stabilit, un public fidel, câştigat cu miile de euro împărţite la ”poarta Raiului”, de la care se aşteaptă să-i întoarcă binefacerea. Aşa ca în politică… Cu Dumnezeu înainte!

Urmează îndeaproape, domnul Silviu Prigoană, care în stilul său caracteristic s-a mutat cu show-ul în campania electorală. Pliciul de muşte, însoţit de mesajul „plici de aici! vine prigoană” a fost printre preferatele mele. Trebuie să recunosc că, deşi situat la limita ridicolului şi nepotrivit pentru o campanie electorală, mesajului nu-i lipseşte inventivitatea. Nu vă gândiţi că respectabilul domn Prigoană nu a ştiut să-şi scrie numele cu majuscule. Sper că aţi înţeles la ce „prigoană” se referea dumnealui. În schimb, sticluţa cu „soluţie pentru Bucureşti”, prezentă pe majoritatea afişelor şi promisiunile utopice precum: transport public gratuit, scăderea facturii la întreţinere cu 25% şi curăţarea oraşului de maidanezi în şase luni nu cred că l-au ajutat prea mult. Problemele ating, desigur, corzile sensibile ale  multor cetăţeni, dar cine mai crede, oare, că în ţara asta, în care aşteptăm să ni se pună impozit şi pe aerul respirat pentru a se acoperi alte găuri, ar renunţa statul la veniturile ce îi revin din transportul public, fie acesta subvenţionat chiar cu 66%, după cum afirmă domnul Prigoană, sau, în aceeaşi măsură, la costurile de întreţinere?

L-am remarcat, desigur, şi pe candidatul la primăria sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta s-a prezentat de-a lungul campaniei ca „tatăl nostru, al tuturor”. El ne spunea aşa: „Am 1.283 BLOCURI de reabilitat” , „Am 36.820 COPII de susţinut”, „Ei au tăiat salarii, eu am susţinut familii”, „Eu nu te las la greu!” sau „Familia mea e sectorul 5”. Domnule Vanghelie, apreciem documentarea dumneavoastră şi aceste cifre exacte, dar unde vă este originalitatea pentru că s-a dus în jos credibilitatea.

Exemplele sunt multe, dar voi mai aminti şi o prezenţă feminină: Simona Creţu, aflată pe lista de consilieri generali ai Capitalei. Nu avea cum să treacă neobservată această tânără bucureşteancă de 32 de ani, întrucât chipul ei se întindea pe 3 metri de afiş la metrou. Zâmbetul ei forţat şi degetul acela ameninţător ce dorea să semnifice un „OK” te însoţeau inevitabil în timp ce te deplasai lent pe scările rulante. Proiectul acesteia? „Văcăreşti, cel mai mare parc din Capitală”.

Aşadar, fiecare cu ce poate sau… cu ce crede ca poate.

De cealaltă parte, printre politicienii temperaţi, Sorin Oprescu a mizat pe argumentul de autoritate. Mesajul este simplu: „ Pentru că a demonstrat că se poate.” Prin acest mesaj, Sorin Oprescu a câştigat detaşat alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei, având, desigur, avantajele unui mandat încheiat şi al candidaturii independente. Prin victoria sa, domnul Oprescu a scos la iveală faptul că românii s-au săturat de promisiunile absurde şi penibile ale politicienilor, că nu mai cred în vorbe, ci în fapte. De asemenea, consider că imaginea pe care acesta şi-a creat-o se datorează, în mare parte, independenţei sale de formaţiunile politice. Se poate observa o repulsie a românilor faţă de partidele politice actuale, iar majoritatea oamenilor se declară îngreţoşaţi de trucurile ieftine şi jocurile murdare, vizibile la masa politică.

Alexandra Cheroiu

Foto: Alexandra Proca

Nota editorului: Articolul reprezintă opinia autorului, nu a publicației.

Taguri

Arhiva