de Ana Iliescu
Marea Britanie este pe punctul de a se despărţi de Uniunea Europeană după un ,,mariaj” de 43 de ani în urma unui referendum organizat pe 23 iunie. Tabăra pro-Brexit a ieşit triumfătoare după ce 52% din alegători au votat pentru părăsirea Blocului Comunitar. Totuşi, consecinţele acestei alegeri nu par a fi favorabile nici pentru britanici, nici pentru UE în general şi nici pentru români în particular.
Este cert faptul că acest rezultat vine în urma unei guvernări politice ineficiente, a unor instabilităţi economice cauzate de migraţia excesivă şi de majorarea costurilor. Totodată, acesta întăreşte principiile insuflate de liderii campaniei pro-Brexit. Politica practicată în mod inconştient şi iresponsabil în Marea Britanie a împins oamenii în braţele partidelor populiste, naţionaliste, intolerante, înfiinţate împotriva sistemului şi a imigraţiei, cu accente xenofobe şi rasiale. Cu toţii ştim că britanicii au sancţionat, prin votul negativ, eşecul politicenilor de a rezolva problemele majore, dar fără să se gândească la consecinţe, fără să conștientizeze că ieşirea ţării lor din ,,familia europeană” înseamnă, practic, scufundarea insulei.
Cum era de aşteptat, la câteva ore după aflarea rezultatului au apărut primele consecințe nefaste. Astfel, preţul aurului a crescut semnificativ, lira sterlină a scăzut dramatic, iar printre oameni s-au instaurat incertitudinea şi instabilitatea economică. Principala problemă o reprezintă migraţia. Soarta românilor stabiliţi în Marea Britanie atârnă de un fir al nesiguranţei. Ce se va întâmpla cu tinerii români care studiază în Londra, care muncesc pentru companiile britanice, tineri care sunt îndepărtaţi din ţara natală şi sunt ,,adoptaţi” de bătrâna Anglie?
Ieşirea Marii Britanie din UE nu afectează România ca stat membru al acestei uniuni, întrucât vor fi găsite soluţii pentru a continua procesul de cooperare în Europa, vor fi făcute aranjamente pentru ca întregul bloc european să nu fie dezintegrat. Vor fi afectaţi, însă, în mod direct românii din Marea Britanie şi britanicii din România.
Să luăm în calcul libera circulaţie dintre statele membre care nu va mai fi atât de liberă dacă Marea Britanie nu va mai fi membră. Dacă românii vor dori să meargă în Londra pentru serviciu, studii sau, pur şi simplu, în scop turistic, vor avea nevoie de vize, cel mai probabil. Studenţii vor fi afectaţi în ceea ce priveşte efectuarea studiilor în această ţară, mă refer la taxele de şcolarizare care ar putea creşte, la universităţile britanice care ar putea refuza implicarea în programul Erasmus, la condiţiile de lucru pentru studenţi care s-ar putea modifica.
De altfel, imigranţii români pot deveni ţinta atacurilor rasiste şi xenofobe. Britanicii au dat acest vot negativ deoarece consideră că şi-au pierdut identitatea naţională şi culturală, fiind o ţară tolerantă în care imigranţi din diferite culturi locuiesc şi muncesc acolo. Ca urmare, ar putea fi expulzaţi toţi imigranţii, în special cei care locuiesc ilegal. De asemenea, vor fi limitate alocaţiile pentru copiii imigranţilor şi indemnizaţiile sociale. Țara ar putea fi aruncată într-un haos total după ieşirea din UE, adoptând ,,valori” precum egocentrismul, izolare, scepticism, iresponsabilitate, culpabilizare, naţionalism distrugător şi generator de conflicte între naţiuni.
Ce se va întâmpla cu cei 48% din populație care au votat rămânerea în blocul european? Vor fi nevoiţi să părăsească Regatul, vor privi, de pe margine, cum li se ,,scufundă” ţara sau se vor împăca cu gândul că trebuie să se supună majorităţii şi vor merge mai departe?
Marea Britanie are nevoie de Uniunea Europeană şi viceversa. Dacă Marea Britanie iese din UE, ţara va înfrunta o criză economică şi politică, inflaţia va fi mai mare şi există posibilitatea apariţiei unei noi recesiuni. De altfel, UE fără Marea Britanie va fi mai puţin unită, euroscepticismul se va extinde rapid şi vor exista probleme economice, statul britanic contribuind substanțial la bugetul UE.
Pentru ca acest schimb între cele două entități să se realizeze, ambele au nevoie de reconstrucţie. UE trebuie să-şi schimbe viziunea, ideile, să adopte proiecte noi cu soluţii eficiente, să înveţe să asculte şi să recâştige încrederea europenilor pentru că 17 milioane au tras un semnal de alarmă. De cealaltă parte, Marea Britanie trebuie să fie unită, stabilă şi puternică, să rezolve problemele cetăţenilor, atât ale celor care au votat pro-Brexit, cât şi celor care au votat contra. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, alegătorii trebuie să-şi dorească, în unanimitate, ,,Brremain”.
Sursă foto: https://commons.wikimedia.org