Arta corpului uman – raportul dintre interior şi exterior

Distribuie!

Într-unul din articolele anterioare am abordat tema educaţiei non-formale, făcând  trimitere la proiectul celor de la Whiexperience (http://www.whi-experience.com/),  iar acum a venit vremea să dau mai multe detalii despre acest lucru.

Whiexperience este un proiect unic, pus pe picioare în zilele noastre, dar la baza căruia vă veţi da seama că sta un concept mult mai vechi numai dacă citiţi pe site-ul lor secţiunea numită „Despre noi – Misiune”, un concept de uomo individuale, de valoare interioară care sălăsluieşte in interiorul fiecăruia şi care trebuie scoasă la suprafaţă şi exploatată. Un proiect care îşi propune să acorde celor care apelează la serviciile lor încredere, perspective noi şi şanse noi de reuşită în carieră şi în viaţă.

Suita de workshop-uri începe cu ceva la care puţini s-ar aştepta: „Arta corpului uman”, aşa se numeşte primul dintre workshop-uri şi este menit să şlefuiască unul din instrumentele pe care omul le are la dispoziţia sa 24/24 dar pe care îl neglijează sau nu se preocupă să îl folosească într-un mod eficient: propriul corp; gesturi, acţiuni.

În cadrul acestui workshop sunt efectuate exerciţii bazate pe metode teatrale pentru a ajuta omul să se elibereze şi să se descopere. Mai clar, exerciţii care îi ajută să simuleze realitatea şi să realizeze cum poate fi el într-un cadru profesional, ce aşteptări are şi cum se manifestă în anumite situaţii. Majoritatea dintre noi nu realizăm însemnătatea libertăţii şi a controlului pe care trebuie să-l avem asupra sinelui. Unii au asta nativ, alţii trebuie să se descopere. Pe lângă viaţa de familie, cea socială sau cea individuală, trebuie să ne descurcăm cu cea profesională,  pentru că aşa cum bine ştim omul este un produs social, nu poate supravieţui singur, oricât de independent ar alege să trăiască, acţiunile lui sunt majoritatea timpului influenţate de ceea ce se întâmplă în jur, de ceea ce fac ceilalţi. De aceea unul din principalele motive pentru care nu reuşim să ne găsim o slujbă care să ni se potrivească sau simţim că nu ne adaptăm aşa cum ne-am dori la locul de muncă este pentru că nu pornim de la început pe drumul cel bun.

Din fericire există oameni care au realizat asta, şi care s-au hotărât să schimbe ceva, căci într-o accepţiune pozitivistă, lumea se află într-o continuă evoluţie, nu-i aşa? De aceea primul workshop din cadrul proiectului Whiexperience, începe exact cu ce trebuie, cu omul, ajutându-l pe tot parcursului proiectului să ajungă la un scop final comun, la armonie: armonia dintre interior si exterior, îl determină să conştientizeze, să fie atent asupra sa şi asupra celor din jur,  să nu se complacă în automatisme care îl inhibă şi îl blocheaza deseori. Prin intermediul acelor exerciţii se urmăreşte descătuşarea individului de tot  ce înseamnă tipare mintale şi sociale şi se construieşte o punte între relaţiile: individul cu sine/ sinele în societate şi sinele în relaţie cu ceilalţi.

Startul este întotdeauna cel mai important, de aceea Arina Bianca Răileanu susţine acest workshop în cadrul proiectului Whiexperience şi îi învaţă pe ceilalţi să se auto-descopere şi auto-exploreze.

După acest prim workshop în care este „tăiat răul de la rădăcină” si este tratată baza explorării umane, urmează workshop-ul în care este abordată explorarea resurselor interioare din punct de vedere psihologic  în relaţie cu societatea, cu influenţele din afară despre care vom vorbi în articolele viitoare.

Până atunci gândiţi-vă că un copac cu mere sănătoase şi hrănitoare, pentru a creşte are nevoie de un sol fertil şi un mediu favorabil, dar mai presus de toate, de armonie.

Nicoleta Diaconeasa

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva