Introvertiţii şi extravertiţii în mediul online

Distribuie!

de Violeta Dobre

S-au scris multe despre diferenţele dintre introvertiţi şi extravertiţi, un aspect esenţial fiind faptul că nu există persoane care să fie doar introvertite sau doar extrovertite; fiecare dintre noi manifestăm calităţi ale ambelor caractere.

Dincolo de stereotipurile despre fiecare dintre aceste caractere, se poate spune că, în prezent, există diferenţe între persoanele preponderent introvertite şi cele preponderent extravertite şi în felul în care îşi construiesc imaginea pe reţelele de socializare.

Când postăm ceva pe reţelele de socializare, creăm o imagine despre noi: „viaţa ca un teatru” se potriveşte şi lumii virtuale. Tot ceea ce postăm este trecut printr-un filtru, în mintea noastră, înainte de a deveni informaţie împărtăşită cu ceilalţi. În funcţie de ce mască vrem să ne reprezinte în acest spaţiu, postăm poze cu noi în diverse locuri, dăm share la articole cu teme diferite.

Persoanele preponderent extravertite au tendinţa de a împărtăşi mai uşor evenimentele din viaţa lor pe aceste reţele şi în general postează mai multe selfie-uri decât persoanele mai degrabă introvertite. Pe pagina lor ai să găseşti poze cu ei la o terasă, în maşină, la sala de fittnes ori în club, sau răsărituri la plajă sau la munte- în general poze care îi arată făcând lucruri, nu stând în umbră. Găsesc mereu replica la eventuale critici şi de obicei dau share la poze cu citate inspiraţionale ori la mesaje care exprimă cât de fabuloşi sunt, pentru că persoanele extravertite au meritul să creadă în potenţialul lor. Dacă îţi sună cunoscut acel text cum că „ fii genul de femeie care atunci când se ridică din pat dimineaţa, diavolul spune: „Oh Drace”, fii sigur că acest text este postat de o persoană extravertită. Dacă ai făcut un cadou cuiva şi ţi se mulţumeşte şi pe Facebook, prietenul căruia i-ai făcut cadoul poate că este extravertit. În unele cazuri, te miri cât de des pot posta anumite persoane aspecte din viaţa lor personală? Ei bine, înseamnă că ai multe persoane extravertite în lista de prieteni. Poze cu câinele la plimbare, cu bebeluşul, cu prietenii, cu o nouă coafură? Prietenul tău extravertit decide că e important să comunice schimbările din viaţa lui sau ceea ce îl face fericit. Nu este vorba neapărat de laudă, cât de a arăta ceea ce îi face fericiţi.

După acelaşi stereotip cum că persoanele introvertite sunt oamenii care stau în umbră la o petrecere, şi nu vor să fie observaţi, acestea sunt mai reticente în ceea ce priveşte conţinututul pe care îl pot împărtăşi cu restul lumii în mediul online. Imaginează-ţi o persoană care dă scroll, în linişte, nu judecă neapărat ceea ce postezi, doar observă anumite detalii, şi trece mai departe. Îşi face simţită uneori prezenţa printr-un like, dacă ceea ce ai postat chiar rezonează cu credinţele lor. Când postează citate, sunt ale lor, de cele mai multe ori. De asta nu pun ghilimele. Te enervează uneori prin conţinutul împărtăşit de ei, care arată ceea ce gândesc, nu ce fac. Printre toate articolele despre poluare, un posibil viitor război, problema fenimismului şi recenzii la nu ştiu ce filme, te întrebi unde e viaţa lor-de ce se bucură ei atât de mult încât decid că merită să arate lumii întregi asta. Cum de nu postează niciun selfie? Chiar nu se trezesc în nicio zi şi îşi spun: „Asta este o zi în care arăt minunat, merită să imortalizez acest moment?” Cine sunt ei, dincolo de postările care dezvăluie doar aspecte generale despre viaţa lor?   Chiar nu îi bucură nimic? Ba da, îi bucură liniştea cu care dau scroll, eventual bând cafea sau ceai.

Acest articol este şi el plin de stereotipurile întâlnite în alte articole despre acelaşi subiect. Dincolo de faptul că lumea este colorată în nuanţe de gri, noi gândim în nuanţe de alb şi negru pentru că aşa este mai uşor să ne integrăm, să ne stabilim reperele şi limitele pe care să le depăşim apoi în încercarea de a realiza că nimic nu se poate încadra în proporţie de sută la sută în anumite standarde. Odată cu evoluţia canalelor virtuale de comunicare, se poate spune că „ringul de dans” din metaforele ce caracterizează dihotomia introvertit-extravertit s-a mutat pe reţelele de socializare.

Taguri

Arhiva