Nota Redactorului-Șef: Veți citi în ceea ce urmează două articole de opinie scrise de două persoane cu orientare politică diferită. Ținând cont că în acest moment în România este vremea Referendumului, ne-am gândit să dăm cuvântul unor persoane pro și contra acestuia. Astfel, primul articol susține că trebuie mers la vot (și votat da), pe când cel de-al doilea spune exact opusul. Pentru că încurajează dezbaterea liberă și exprimarea opiniei indiferent de orientare politică, GEN90 și-a permis publicarea ambelor opinii din cele două tabere. Articolele prezintă opinia autorilor, nu a publicației. Vă urăm lectură plăcută!
PS: Este libertatea fiecăruia să aleagă pentru el însuși. Opiniile însă îndeamnă la dialog, la dezbatere și ajută treptat la rezolvarea fisurilor din drumul spre democrație participativă.
De ce particip la Referendum
Zilele acestea se anunţă caniculă în viaţa politică românească. În plină campanie electorală, politicienii români fac tot posibilul să ne convingă că ei sunt cei care merită postul de conducere al ţării. Împarţită în două, România se vede nevoită să se confrunte cu căldura şi cu invadarea spaţiului privat de către cei care ne hărţuiesc cu dorinţele lor de a se agăţa de postul de conducere. Plasat în mijlocul verii, Referendumul de astăzi se apropie cu paşi rapizi de un maxim. Un maxim al temperaturilor şi al nivelului de suportabilitate al ofilirii minţilor, principiilor, dorinţelor. Fără a se afilia în vreun fel cu celelalte formaţiuni politice, acest articol se concentrează doar asupra domnului Traian Băsescu. În cele ce urmează vă voi prezenta 10 motive pentru care astăzi să participați la Referendum și să vă plasaţi ştampila pe DA.
1. Traian Băsescu a încălcat multe lucruri spuse în Constituţie, dar cel mai rău, a încălcat chiar rolul său fundamental, Rolul Preşedintelui.
Art. 80, alin (2): “Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.
Nu numai că nu a avut grijă de respectarea Constituţiei, ba chiar a încălcat părţi bune din ea. Iar ca bomboana de pe tort putem găsi perfecta neexercitare a funcţiei de mediator. Din câte putem observa acum, statul şi societatea se plasează în pragul conflictului.
2. Un motiv destul de convingător pentru a merge la Referendum şi a spune DA este reprezentat chiar de faptul că domnul Preşedinte ne-a sugerat cât se poate de imperativ să nu o facem. O altă încălcare a Constituţiei? Da, încălcarea Libertăţii conştiinţei.
Art. 29, alin (1): “Libertatea gândirii şi a opiniilor precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă contrare convingerilor sale”.
Imediat după afirmaţie, domnul Traian Băsescu şi-a dat seama că nu suntem o mână de oiţe rătăcite pe care să le mâne unde doreşte domnia sa şi şi-a retras afirmaţia, imaginându-şi că nu a existat niciodată. Acum ba chiar ne îndeamnă să mergem la vot, cu toate că o faptă comisă e bine comisă.
3. Ştiu că nu sunteţi fanii posturilor de ştiri de genul Antena 3. Recunosc că nici eu nu sunt, nu că nu ar spune lucruri adevărate, însă exagerează cumplit. Dar acest lucru nu mă poate opri să nu observ faptul că domnul Preşedinte a încălcat Libertatea de exprimare când împreună cu fratele domniei sale au pornit şirul ameninţărilor la adresa jurnaliştilor Antena 3. Şi acest lucru doar pentru că nu făceau altceva decât să le dezvăluie afacerile murdare, fără a face ofense la adresa lor.
Art. 30, alin (1): “Libertatea de exprimare a gândurilor, opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.
Să adăugăm aici şi cazul achiziţionării în masă a cărţii “Adevărata faţă a lui Traian Băsescu” scrisă de Marius Oprea, de către membrii PDL, pentru ca aceasta să nu ajungă la public? Mai lipsea doar arderea în piaţa publică?
4. Trăim într-o ţară liberă şi democrată. Cu toate acestea dacă eu aş fi catalogat în public o persoană drept “ţigancă împuţită” probabil mai târziu aş fi avut nevoie de un avocat. În cazul domnului Băsescu acest gest a fost doar un subiect de laudă ce a continuat cu episodul “măi păsărică, n-ai şi tu treabă azi?”
Art. 30. alin (7): “Sunt interzise prin lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările contrare bunelor moravuri”.
Poate o să încep şi eu să confisc lucruri pe modelul domnului Preşedinte, e în trend. Mai ales telefoanele.
5. Prin prea-beneficele măsuri de ausetritate impuse, Preşedintele prin intermediul Guvernului Boc a încălcat un drept recunoscut de Constituţie, acela de a avea un trai decent. Să mai spunem că domnul Traian Băsescu şi-a asumat la acea perioadă dreptul de a gândi în locul Prim-Ministrului?
Art. 47, alin (2): “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”.
6. Un alt motiv pentru a vota cu DA este dorinţa de mai bine pentru voi şi famila voastră. Scăderea cu 25% a salariilor şi cu 15% a pensiilor a plasat la marginea sărăciei şi a disperării mulţi oameni care şi-au petrecut aproape toată viaţa lucrând. Suntem tineri, plini de energie şi avem multe idei creative. Dar când sinergia acestor elemente întâlneşte prăpastia numită boală, sistemul public de sănătate nu mai reprezintă o opţiune. Iar cine nu îşi permite tratamentul în sistemul privat se poate considera condamnat la moarte.
Art. 47, alin (2): “Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţi sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de legi. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii”.
7. Un alt drept încălcat de Traian Băsescu şi guvernele impuse de el este Dreptul la educaţie.
Art 32, alin (6): “Autonomia universitară este garantată”.
Cu toate acestea cum se iveşte o schimbare în sistemul de conducere al ţării, cum consecinţele acesteia se resimt la nivelul conducerii sistemelor universitare. Se pare că nu este de ajuns să conducă felul în care România trăieşte, ci trebuie să conducă şi modelul după care învaţă. Adevărat zic, un popor fără educaţie este mult mai uşor de manipulat.
8. O încălcare a Constituţiei pe care au facut-o toţi din 1990 până în prezent a fost încălcarea Egalităţii în drepturi. Doar că în cazul domnului Traian Băsescu, aceasta s-a simţit mai acut ca oricând.
Art. 16, alin (1): “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţii publice, fără privilegii şi fără discriminării.”
Art. 16, alin. (2): “Nimeni nu este mai presus de lege”.
Ca să nu ne mai întrebăm de ce ei pot şi noi nu.
9. Un alt motiv pentru care ar trebui să votăm DA este faptul că Preşedintele Traian Băsescu a fost începând cu 2005 şi până în prezent partizan politic. Practică interzisă în meseria dumnealui. Refuzându-şi rolul de mediator, Traian Băsescu a făcut tot posibilul să propulseze PDL-ul şi membrii săi în toate funcţiile posibile, chiar şi doamnele operatoare de curăţenie din primării fiind membrii PDL.
10. Poate că motivul cel mai plauzibil este simplul fapt că avem nevoie de o schimbare. Împărţindu-ne în două părerile cu privire la opţiunile pe care le-am putea avea dacă Traian Băsescu va coborâ de azi de pe scaunul de la Cotroceni, concluzia rămâne aceeaşi: situaţia în care ne aflăm nu mai poate continua în acest fel.
Singurul îndemn pe care îl pot exprima este că de ziua Imnului naţional România trebuie să-i asculte versurile, chiar dacă este pentru prima dată, şi să se trezească. Eu am oferit doar motive, nu încerc să modelez opinii şi comportamente. De aceea ar trebui să calculăm cu atenţie ce este benefic pentru noi şi ţară şi să acţionăm în acel sens. Iar data viitoare când votăm să ne gândim de două ori înainte de a o face.
Ana-Maria Berbecel
De ce nu particip la Referendum
Din 2004, de când am dreptul să votez, am fost întotdeauna pus în situația să aleg răul cel mai mic. Am făcut asta până în anul 2009, când am avut de ales între Traian Băsescu și Mircea Geoană și am decis să nu mai merg niciodată la vot în aceste condiții.
La acest referendum sunt pus din nou să aleg între două rele: menținerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte sau dobândirea puterii absolute în stat a unei forțe politice ce se anunță abuzivă.
În zilele acestea USL, PDL și liderii acestora au apelat din nou cu succes la sentimentele de ură și frică. Din păcate pentru majoritatea românilor ce încă mai locuiesc în această țară, ura și frica le încețoșează mintea și nu mai reușesc să mai fie raționali. Însă, este greu să mai fi rațional când singura sursă de informare este televizorul. Piața mass-media este polarizată în funcție de interese politice și a devenit un instrument de manipulare al partidelor. În acest moment niciun trust de presă nu mai este „independent” și „echidistant”. Pe cei ce încă mai respectă normele deontologiei jurnalistice îi poți număra pe degetele de la o mână.
Deoarece la acest referendum nu pot pune ștampila pe „NU”, eu am ales să nu mă prezint la vot.
Stop!
Înainte de a mă cataloga „cetățean iresponsabil”, sau mai rău, „băsist”, „portocaliu” sau „pedelist”, vă rog mai întâi să citiți ceea ce am scris mai jos sau în postările mele mai vechi despre PDL și Traian Băsescu pe blogul meu personal (www.ghimpu.ro).
Decizia mea ignoră total elementele de propagandă din ultima vreme și da, nu uit: „țigancă împuțită”, „puiuț comunist”, „urcă-te pe masă”, forțarea alegerilor anticipate în 2004-2008 când PDL era pe val, în ciuda exprimării voinței poporului, lovirea unui copil în campania electorală din 2004 de către Traian Băsescu, sprijinirea Elenei Băsescu să ajungă europarlamentar, minciunile din 2008 și 2009 că nu vom fi afectați de criză, minciunile din 2010 că împrumutul de la FMI este doar o „centură de siguranță”, mărirea datoriei publice de la 40% la 70%, efectuarea unor tăieri bugetare la care au fost supuși cetățenii săraci ai acestei țări, numirea în funcții publice a clientelei politice, mărirea TVA la 2 ani după ce se puteau lua măsuri anti-criză, efectuarea unor cheltuieli nejustificate în multe sectoare guvernamentale în timp ce statul se împrumuta și cei săraci suportau „măsurile anti-criză”, etc. Sper că nu am uitat ceva, dacă am uitat, vă rog să-mi aduceți voi aminte printr-un comentariu.
Motivele pentru care Traian Băsescu a fost suspendat nu țin de încălcarea Constituției, ci de lupta pentru deținerea puterii absolute de către o forță politică. În acest moment, USL se folosește de sentimentul de ură pe care îl au cetățenii față de Traian Băsescu și PDL pentru măsurile nepopulare luate în 2010. Din primăvară și până acum, PDL și Traian Băsescu o încasează pe bună dreptate pentru minciunile și atitudinea arogantă față de poporul român. Această lecție ar trebui să servească drept model pentru toate forțele politice, dar după câte observ, USL nu învață și tare îmi e teamă că valul de ură se va revărsa în 2016 asupra acestora.
Dacă pentru a-l da jos pe Traian Băsescu USL a fost în stare să încalce, în ultimul timp, unele principii democratice fundamentale (modificarea atribuțiilor Curții Constituționale, presiunile asupra Curții Constituționale și demiterea Avocatului Poporului și numirea unui politruc în această poziție), mă cuprind fiorii când mă gândesc ce va face USL când va deține întreaga putere în momentul în care nu mai există nicio forță politică ce să i se poată opună. În acest moment cei mai mulți dintre cetățeni nu conștientizează asta, dar efectele acestei lupte le vom simți cu totii în următorii ani.
Nu-l doresc pe Traian Băsescu președinte, trebuie să plătească pentru tot ce a făcut din 2004 până acum, dar în acest moment el este singurul element ce va putea oferi un echilibru de putere între instituții. Nu vreau să mai trăiesc într-o țară în care majoritatea să-și impună voința cu pumnul în gură așa cum au facut-o până acum toate forțele politice: FSN, FDSN, PDSR, PSD, DA și PDL.
Miza acestui referendum nu este demiterea lui Traian Băsescu – multora ne scapă faptul că, de câțiva ani, asistăm la o luptă oarbă și fără scrupule pentru dobândirea puterii absolute în stat; niciuna din forțele politice nu acceptă dialogul în numele cetățenilor pe care îi reprezintă și, așa cum spunea și Montesquieu: „puterea absolută corupe absolut”. USL și PDL au dovedit în repetate rânduri că în momentul în care dețin puterea în stat comit abuzuri.
Prezența a două forțe politice rivale în Executiv (Guvern si Președinție) va garanta echilibrul fragil al puterilor astfel încât să nu apară abuzuri de putere.
Nu vom avea parte de liniște, dar democrația nu înseamnă liniște. Apelul la liniște al USL îmi aduce aminte de sloganul FSN din 1990: „Iliescu, un președinte pentru liniștea noastră”. Și cred că am văzut cu toții ce a însemnat liniștea României în perioada 1990-1996.
Pentru sănătatea „democrației” noastre fragile este esențial ca puterile în stat să funcționeze în echilibru; să nu existe un monopol de putere din partea unei forțe politice asupra puterii legislative și executive. Este singurul mod în care o „democrație” încă neconsolidată cum este Romania să supraviețuiască și să se consolideze.
În momentul de față aceasta este singura cale pentru încălcarea unui derapaj democratic al clasei politice dornice de cât mai multă putere. Pentru clasa politică pe care o avem în acest moment cu toții suntem vinovați: studenti, muncitori, agricultori, intelectuali, preoți, profesori, liber înteprinzători, manageri, mesteșugari, romi, romani, maghiari, homosexuali, heterosexuali, femei, bărbați etc. Cu toții suntem vinovati pentru apatia noastră. Clasa politică este conștientă de aceasta și profită din plin. Până în momentul în care vom fi CETĂȚENI și nu o populație, vom merita tot ceea ce ni se va întampla.
Cosmin Ghimpu
Sursa foto: wikimedia.org
Ana-Maria Berbecel, articolul tau pute. Lipsa argumentelor si legile alea insirate doar de dragul de a ne arata ca ai cautat si tu niste chestii pe net inainte de te apuca de scris nu reprezinta o teza relevanta pentru subiectul acesta. Mai ales ultimul “motiv” si concluzia mi s-au parut desprinse din jurnalul unei fetite de clasa a 8-a.
Rog moderatorii acestui site ca in viitor sa puna fata in fata doua lucrari egale din punct de vedere al valorii argumentelor.
Cea de-a doua teza e mult mai complexa decat prima.
Daca doream ca cineva sa analizeze mirosul articolului meu cu siguranta apelam la tine. In plus, nu mai tot rugati atata moderatorii, asa cum pentru mine comentariul tau e 0, asa pentru altii dorinta ta e 0.
Daca ceea ce am scris eu nu e relevant, ti se pare ca ceea ce ai scris tu referitor la articol e prea relevant?
Sensul cuvantului “pute” era unul metaforic, draga Ana-Maria. Poate ca ar fi trebuit sa folosesc cuvantul repelent, care sa surprinda mai bine efectul nociv al jumatatilor de informatii pe care le-ai scris.
Eu nu ma cert cu tine fiindca nu esti desteapta, ci pentru ca ceea ce ai scris imi aprinde mie un nerv. Si aleg sa folosesc argumente d-astea wannabe cool, dand de pamant cu mizeria de articol pe care l-ai scris si pe care il aperi cu un tupeu dezgustator. Si stii de ce? Fiindca nu apreciez textele pline de superficialitate.
Daca era 0 pentru tine comentariul meu, nu-mi mai raspundeai. O iei prea personal, Marie, pe bune.
Scrie mai bine si iti voi aprecia lucrarile.
Basistilor n-ai ce sa le faci, tot ataca. Trista-i doamne viata!
Daca ai incerca sa analizezi din punct de vedere ratioanal articolul domnisoarei Ana ti-ai da seama ca este lipsit de argumente si este intesatat de acuzatii nefondante insa puternic promovote de anumiti lideri politici. Sa nu uitam ca minciuna este un puternic instrument politic.
Este adevarat ca a incalcat multe drepturi, insa as mai adauga cate ceva lucruri: faptul ca a schimbat organizarea parlamentului,apoi a pus in functii parlamentarii, guvernatorii si judecatorii care i-au convenit luia, judecatorii care nu au fost de acord cu el au fost scosi din functii si a schimbat legile in asa fel in cat sa ii fie lui bine, acestea fiind mentionate printre altele. Evident, ceea ce a facut el nu ar trebui sa se intample, din pacate intr-un stat democractic. Sa nu mai mentionez de legea de 50%+1 care este aberanta, avand in vedere ca el nu a permis afisarea rezultatelor recensamantului facut anul trecut. Jumatatea decisa de 50%+1 a fost stabilita dintr-un numar de locuitori facut in jurul anului 2002. Dar de atunci cati oameni au mai murit?.Ca sa nu mai zic de faptul ca din numarul total,acela din 2002, nu au fost luati in considerare minorii care nu au buletin. Practic ca votul sa fie de 50%+1 este nevoie de mult mai multi romani decat atat. Dupa cum spuneam sa schimbi persoanele de la conducere in favoarea ta, inclusiv legile este un act care nu ar trebui sa se intample intr-o tara democratica.
Te rog frumos sa dai exemple pertinente de oameni pe care i-a pus in functii si in urma carora a beneficiat exclusiv el consolidandu-si puterea prin aceasta actiune.
Vreau de asemenea sa dai exemple pertinente despre ce drepturi a incalcat.
Ajungi la acel numar de 18 milioane daca ii numeri pe romanii plecati in afara si USL-ul ii uraste pe cei din diaspora pentru ca acestia isi dau seama imediat de caracterul demagogic al anumitor “personalitati” din fruntea clasei politice romanesti.
Mi se pare aberant faptul ca sunt oameni care se gandesc ca atunci cand un presedinte devine nepopular trebuie sa fie demis pentru acest lucru. Ar trebui sa fie demis atunci cand exista niste capete de acuzare reale si nu niste scuze inchipuite.
Faptul ca s-a ajuns la un numar de 46% de votanti se datoreaza furtului masiv . Prezenta in cateva judete a crescut cu 15% in ultimele 3 ore.
Cativa amici din Constanta au fost sa voteze si nu au fost lasati sa faca asta pentru ca numele lor deja erau pe listele de vot.
Sunt 8 sectii de vot care au o prezenta de peste 100%.
Nu stiu de unde au reusit sa faca rost de numarul meu de telefon dar am primit mesaje in care mi se spunea sa votez si am primit un mesaj in care mi se spunea “Romani, avem sansa sa castigam! Sa ne unim si sa mergem la vot! Traian Basescu”. Cu totii stim pozitia presedintelui suspendat.
Toate aceste chestii nu cred ca au fost puse la cale de Basescu. Rivalii sai politice erau disperati sa scoata majoritatea asa ca au facut tot ceea ce le statea in putinta sa scoata cat mai multe voturi.
Acest referendum a fost cu adevarat murdar. Atat modul in care s-a ajuns la organizarea lui cat si modul in care a decurs cat si deznodamantul sau.
Exemplul cel mai pertinent a fost Boc, in functia de prim-ministru. A fost din acelasi partid cu Basescu. Este adevarat ca el a fost doar propus de presedinte si ca parlamentarii au votat alegerea lui, insa parlamentarii care au votat au fost formati dintr-o uniune dintre partidele PSD si PDL. Dupa ce Boc a fost lasat presedinte al lui PD, in locul lui Traian Basescu, partidul s-a dizolvat. Actualii parlamentari din PSD si PDL sunt fosti parlamentari din PD si din partidele cu care a PD a fost aliat, de exemplu PSDR.Revenind la cazul lui Boc, a fost propus de presedinte, dar ales de parlamentari. Stii din cine a fost facuta majoritatea parlamentara? Dintr-o alianta din PSD si PDL, adica din fostii colegi de partid ai lui Basescu. Mi se pare normal ca au acceptat propunerea pusa de el, pentru ca si Emil Boc este tot fostul lor coleg de partid. Al doilea exemplu ar fi Udrea, pe post de Ministru al Turismului, si ea, la fel ca si Boc, a facut parte din PD, iar mai tarziu s-a dus in PDL. Astea sunt cred, ca cele mai cunoscute exemple. Insa, mai sunt si altele si cazuri asemanatoare au avut loc si in cadrul CC. Ar fi oricum mult mai multe de adaugat, insa cei interesati ar trebui sa caute si singuri.Dupa parerea mea, Traian Basescu nu a pus pe nimeni in functie,decat toata conducerea Romaniei, avand in vedere ca Parlamentul si Guvernul sunt conduse de PSD-isti: Petru Filip (fost membru PD) si Victor Ponta (PSD),atunci cred ca nicio explicatie in plus nu te va ajuta sa intelegi.Cat despre Ponta adevarat ca il critica pe Basescu,dar sa nu uitam ca fost pus in functie de el. Asta este o alta poveste, insa.
Deja nu ma mai pot misca pe partea stanga. Sunt nevoit sa scriu doar cu mana dreapta.
Logica ta e infailibila.
Un singur lucru vreau sa adaug, exemplul legat de lovirea copilului din 2004 nu exista; nu pot sa cred ca in 2013 inca mai sunt persoane care cad prada unor trucuri ieftine pe care orice pusti de 10 ani le poate face cu Adobe After Effects dupa ce a urmarit un tutorial pe Youtube. Treziti-va si nu va mai lasati influentati. Ratiunea e cea mai buna arma.